Veelgestelde Vragen
Hieronder hebben wij enkele veelgestelde vragen voor u beantwoord. Zit uw vraag hier niet bij? Neem dan contact op.
Als er meerdere tanden en kiezen in uw gebit ontbreken kan een kunstgebit een goede oplossing zijn. Het is echter niet altijd direct noodzakelijk om over te stappen op een kunstgebit wanneer u slechts enkele of meerdere tanden en kiezen mist. Er zijn verschillende zeer goede alternatieven voor een kunstgebit, die vaak een betere optie zijn bij het ontbreken van slechts enkele tanden en/of kiezen. Wanneer er een noodzaak is voor een immediaatprothese/volledig kunstgebit (onder of boven) dan wordt deze bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering.
Heeft u geen eigen tandarts? Geen probleem, we werken met meerdere gespecialiseerde tandartsen (-implantologen) en kaakchirurgen samen waar wij u naartoe door kunnen sturen voor het trekken van de tanden en kiezen.
We bieden u een gratis advies op maat – bel voor een afspraak: 📞 0297-530300
Elke volledige prothese ook de eerste immediateprothese is een verstekking vanuit de basisverzerekering met een eigen bijdrage. Een kunstgebit voor 75% wordt vergoed uit de basisverzekering. 25% is uw eigen bijdrage die u zelf betaalt. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden en / of zorgverzekeraar. Lees meer over kunstgebit kosten.
In de meeste gevallen heeft u geen verwijzing nodig. De tandprotheticus mag zelfstandig patiënten behandelen en de kosten daarvan declareren bij uw zorgverzekeraar. De tandprotheticus maakt ook gedeeltelijke protheses, frameprotheses en overkappingsprotheses op wortels of implantaten. Dat doet hij samen met een tandarts of een implantoloog met een verwijsbrief.U bent altijd welkom voor een gratis advies op maat en een vrijblijvende offerte. Maak een afspraak.
Signalen van een niet goed passend kunstgebit zijn:
* U heeft weleens moeite met kauwen of praten
* U heeft weleens pijnlijke plekjes in uw mond
* Uw gezicht is iets ingevallen
* Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
* Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
* U heeft soms nekklachten
* Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage
* U gebruikt wel eens kleefpasta’s
Bij ons kunt u terecht voor snelle en betrouwbare zorg en advies voor uw kunstgebit.
We bieden u een gratis advies op maat – bel voor een afspraak: 📞 0297-530300
In de folder van ‘Mijn eerst kunstgebit’ van het Organisatie van Nederlandse Tandprothetici leest u meer over deze grote verandering.
Blijf niet doorlopen met pijnklachten maar bel voor een afspraak, u kunt hiervoor altijd op de korte termijn zien. Ook aanstippen met zalfjes etc zal geen oplossing geven. Dus bel voor een afspraak om te prothese bij te laten werken. Alleen door de prothese aan te passen kan de kaak zich weer herstellen.
Gebruik lauw water met (groene) zeep, of een speciale prothese tandpasta. Mocht na verloop van tijd er tandsteen op komen, leg het dan 10 minuten in lauw water en een scheutje schoonmaakazijn en borstel daarna goed op de plaatsen waar tandsteen zit. Na elke maaltijd kunt u uw gebitsprothese reinigen met lauw water en (groene) zeep. Ook voor het slapen gaan kunt u de prothese hiermee schoonmaken. Gebruik geen normale tandpasta of bruistabletten voor het schoonmaken van het kunstgebit.
Neem direct contact met ons op. U kunt snel bij ons terecht en in veel gevallen kunnen we de reparatie uitvoeren terwijl u wacht. Ga in geen geval zelf lijmen of de porthese bewerken. Dit kan een professionele reparatie onmogelijk maken en uw garantie komt te vervallen. Maak direct een afspraak – 0297-530300
Bij een volledige gebitsprothese (kunstgebit) slinken over verloop van tijd de kaken. De onderkaak slinkt hierbij sneller dan de bovenkaak. Hierdoor kan de gebitsprothese los gaat zitten of klachten veroorzaken. Bij regelmatige controle kunnen problemen worden voorkomen en, indien nodig, de pasvorm worden aangepast (rebasen). Dit is vooral belangrijk, indien tanden en kiezen kort geleden zijn getrokken of wanneer uw gebitsprothese ouder is dan 5 jaar. In het laatste geval kan vervanging van de prothese wenselijk zijn.
Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden  en kiezen stonden. Meestal wordt niet voor iedere tand een implantaat geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende.
Een klikgebit is een prothese die wordt vastgeklikt op implantaten die in het kaakbot worden geboord. Hierdoor zit het gebit steviger vast. Het is een stevige, uitneembare oplossing, die goed vast zit. Uw gebit voelt gewoon nog als uw eigen gebit. Een klikgebit kan zowel in de bovenkaak als in de onderkaak worden aangebracht. De vraag of iemand moet kiezen voor een kunstgebit of een klikgebit is daarom ook veel voorkomend. Wij leggen graag uit waarom een klikgebit geschikt zou zijn voor u. Lees meer over de behandeling.
Wanneer u reeds een volledig kunstgebit heeft (geen eigen tanden in een van uw kaken) kunt u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Als uw prothese slecht past kan dat al sneller. Een nieuw volledig kunstgebit wordt bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor verrassingen te staan.
Voor reparaties kunt u meteen terecht, voor nieuwe protheses binnen 1-2 weken.
Vanaf het eerste bezoek tot het daadwerkelijk plaatsen werken wij zelfstandig aan uw prothese. Hierbij bespreken wij met u uw persoonlijke wensen. Na enige bezoeken aan onze praktijk beoordelen wij samen met u de in was gemaakte proefprothese. De stand van de tanden, de esthetiek en de techniek worden daarbij nauwkeurig gecontroleerd. Veranderingen zijn nu nog mogelijk. Als alles is goedgekeurd wordt de prothese afgemaakt en geplaatst. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van een nieuw kunstgebit moet u rekenen op ongeveer vijf bezoeken.
Meestal zijn er 4/5 afspraken nodig. Lees meer over de behandeling.
Afhankelijk van de situatie kan een plaatje of flexible prothese ongeveer binnen 20 werkdagen klaar zijn.
Voor een frameprothese of volledige prothese zult u ongeveer 4 á 5 keer onze praktijk moeten bezoeken. Hierdoor zal de totale tijdsduur ongeveer 8-10 weken innemen.
(Los van spoedgevallen, deze worden uiteraard sneller gemaakt).
Ja, de kunstharsprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars, waarin de kunsttanden en –kiezen zijn verankerd. De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden en –kiezen.
📞 0297-530300
📧 info@femkegrashuis.nl
Of bezoek onze contactpagina