partiele prothese, deel prothese

Partiële Prothese (Plaatprothese)

Een partiële prothese van kunsthars, dat ontbrekende tanden of kiezen aanvult.

Inhoudsopgave

Onze praktijk is beoordeeld met een:
9.5
/ 10
(uit 91 beoordelingen)

Wat is een partiële prothese (plaatprothese)?

Een partiële prothese (ook wel een ‘plaatje’)  is een gedeeltelijk kunstgebit. Het is bedoeld voor mensen die nog enkele eigen tanden of kiezen hebben. De prothese gebit vult de gaten op waar tanden of kiezen missen. De gehele gedeeltelijke prothese rust op het slijmvlies van de mond. Dit kan met ankers aan de resterende tanden of kiezen worden bevestigd.

Wat kost een gedeeltelijke prothese zoals de partiële prothese (plaatprothese)?

BehandelingKosten 2023*Vergoeding basisverzekering**
Frameprothese (1 t/m 4 elementen)€ 10600% - mogelijk wel vergoeding vanuit aanvullende tandartsverzekering
Frameprothese (5 t/m 13 elementen)€ 12700% - mogelijk wel vergoeding vanuit aanvullende tandartsverzekering
Partiële prothese (1 t/m 4 elementen)€ 5200% - mogelijk wel vergoeding vanuit aanvullende tandartsverzekering
Partiële prothese (5 t/m 13 elementen)€ 7000% - mogelijk wel vergoeding vanuit aanvullende tandartsverzekering
Flexibele prothese 1 t/m 4 elementen€ 4600% - mogelijk wel vergoeding vanuit aanvullende tandartsverzekering
Flexibele prothese 5 t/m 13 elementen€ 7000% - mogelijk wel vergoeding vanuit aanvullende tandartsverzekering

Voordelen van een partiële prothese bij ons

Goedkopere prothese

Een partiële prothese bovenkaak of onderkaak is een goedkoper dan een frameprothese.

Aan te passen

Een gedeeltelijke prothese is bij verlies van meer tanden of kiezen bijgezet worden aan de huidige plaat. Ook opvullen is mogelijk voor een betere passing.

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren uw zorgverzekeraar. Als uw av- pakket dit deels betaalt, betaalt u alleen het verschil bij ons.

Wij helpen bij ansgst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

Het behandelproces in vijf stappen

Stap 1: Intakegesprek & eerste afdrukken

In een persoonlijk gesprek bespreken we uw wensen en de mogelijkheden voor een nieuwe partiele prothese. Ook maken we dan een offerte wat de kosten van de partiele prothese zijn. We maken de eerste afdrukken van uw boven- en ondergebit.

Stap 2: Definitieve afdrukken

Met op maat gemaakte lepels worden de definitieve afdrukken van uw boven- en/of ondergebit genomen voor een nauwkeurige pasvorm.

Stap 3: Beetbepaling

We bepalen hoe uw kaken ten opzichte van elkaar staan, en kiezen samen met u de kleur en vorm van de tanden en kiezen uit.

Stap 4: Pasprothese

We controleren of de geselecteerde tanden mooi in uw mond staan en of de kiezen goed op elkaar komen. Eventuele aanpassingen kunnen in dit stadium nog gemaakt worden.

Stap 5: Definitieve prothese

De nieuwe partiele prothese wordt in kunststof geperst, in uw mond geplaatst en zorgvuldig gecontroleerd op pasvorm, comfort en esthetiek.

Nazorg en onderhoud

Pijnklachten: Na het plaatsen van de prothese kunt u pijn krijgen. Neem dan altijd z.s.m. contact met ons op, blijf niet te lang doorlopen met pijnklachten.

Onderhoud: Reinig 2 tot 3 x daags met  lauw water met (groene) zeep, of een speciale prothese tandpasta. Mocht na verloop van tijd er tandsteen op komen, leg het dan 10 minuten in lauw water en een scheutje schoonmaakazijn en borstel daarna goed op de plaatsen waar tandsteen zit. Gebruik geen normale tandpasta of bruistabletten voor het schoonmaken van het kunstgebit.

Meer informatie? Afspraak maken?

Neem contact op

Wij snappen dat het selecteren van een behandeling overweldigend kan zijn. Geen zorgen, we helpen je graag verder! Met een kort telefoontje of een gratis eerste intake vinden we snel jouw ideale oplossing.

Maak een afspraak voor nazorg, onderhoud of controle van uw partiele prothese bij Tandprothetische praktijk Femke Grashuis in Uithoorn.

smile white

Krijg ik vergoeding vanuit de basisverzekering voor een partiele prothese?

Nee, u krijgt geen vergoeding voor een partiele prothese vanuit de basisverzekering, hiervoor moet u een aanvullende(tand) verzekering afsluiten. Per verzekering zijn de aanvullende pakketten anders ingedeeld, bekijk zelf goed uw aanvullende verzekeringsvoorwaarden en of dit binnen uw verzekering valt.

Hoe kan ik mijn partiele prothese het beste reinigen?

Gebruik lauw water met (groene) zeep, of een speciale prothese tandpasta. Mocht na verloop van tijd er tandsteen op komen, leg het dan 10 minuten in lauw water en een scheutje schoonmaakazijn en borstel daarna goed op de plaatsen waar tandsteen zit. Na elke maaltijd kunt u uw gebitsprothese reinigen met lauw water en (groene) zeep. Ook voor het slapen gaan kunt u de prothese hiermee schoonmaken. Gebruik geen normale tandpasta of bruistabletten voor het schoonmaken van het kunstgebit.

Wat kost een plaatprothese met 2 tanden?

De prijs van een plaatprothese met 2 tanden is vanaf € 520. Heeft u een extra gecombineerd (tandarts-)pakket, dan krijgt u een extra vergoeding. Wij raden u aan om uzelf vóór de behandeling te informeren bij uw eigen zorgverzekeraar, voor welke vergoeding u in aanmerking komt.