Immediaatprothese, Eerste kunstgebit, Volledige prothese

Immediaatprothese (Uw Eerste Kunstgebit)

Eerste kunstgebit direct geplaatst na het trekken of verliezen van tanden.

Inhoudsopgave

Onze praktijk is beoordeeld met een:
9.5
/ 10
(uit 91 beoordelingen)

Wat is een immediaatprothese?

Een immediaatprothese is je eerste kunstgebit dat direct na het trekken van de laatste tanden of kiezen wordt geplaatst. Het zorgt ervoor dat je niet zonder tanden hoeft te lopen en helpt ook bij de genezing van je tandvlees.

Wat kost een immediaatprothese?

De kosten voor een Immediaatprothese kunnen variëren afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de complexiteit van de behandeling. Hieronder geven wij een indicatie van de kosten (wij maken bij het 1e consult een exacte offerte voor uw situatie):

  • Immediaatprothese: indicatie € 1.217
    • Vergoeding vanuit basisverzekering 75%*
    • Indicatie van uw eigen bijdrage is: 25% : € 304,25**
    • Per te trekken tand of kies* : € 16,50

*Let op: vergoeding uit de basisverzekering wordt ingehouden op uw openstaand eigen risico.

**Heeft u een extra aanvullend (tandarts-) pakket, dan krijgt u extra vergoeding. Wij raden u aan om zelf vóór de behandeling te informeren bij uw eigen zorgverzekeraar, voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

Waarom een Immediaatprothese bij ons

Directe oplossing

Een Immediaatprothese wordt direct na het trekken van uw tanden geplaatst, waardoor u niet tandloos hoeft te zijn tijdens het genezingsproces.

Tandarts samenwerking

We kunnen samenwerken met uw eigen tandarts. Heeft u geen tandarts, dan werken kunnen wij u naar een goede tandarts verwijzen.

Bescherming van de wonden

De Immediaatprothese beschermt de wonden en helpt bij het verminderen van de zwelling en nabloeden na het trekken van de tanden en/of kiezen.

Patiënten met angst

Wij zijn gespecialiseerd in patiënten met angst voor de tandarts.

Het behandelproces in acht stappen

Stap 1: Consult & onderzoek

Tijdens een vrijblijvend consult bij Tandprothetische praktijk Femke Grashuis in Uithoorn bespreekt de tandprotheticus uw situatie en wensen en onderzoekt hij uw mond en gebit. Indien nodig worden er afdrukken van uw mond gemaakt voor de vervaardiging van de Immediaatprothese.

Stap 2: Vervaardiging van de Immediaatprothese

Op basis van de afdrukken wordt de Immediaatprothese vervaardigd, rekening houdend met uw wensen.

Stap 3: Tanden laten trekken

De overgebleven tanden worden getrokken door een tandarts of kaakchirurg.

Stap 4: Plaatsen van de Immediaatprothese

Wanneer u naar de tandarts of kaakchirurg gaat om de tanden te laten trekken, zorgen wij dat de noodgebit al klaar is. Het gemaakte gebit wordt meteen in de mond geplaatst na het trekken van de laatste tanden en kiezen, en werkt als een soort pleister op de wond, stelpt het bloeden.

Stap 5: Na 24 uur

Pas na de eerste dag mag de immediaatprothese uit uw mond. Hiervoor is het van belang dat u een dag na het trekken terug komt voor controle van de wonden en eventuele aanpassing van de noodgebit.

Stap 6: Kunstgebit eerste week ervaringen

De immediaat kunstgebit eerste week kunnen de kaken pijnlijk zijn en de prothese losser gaan zitten, dit corrigeren wij na verloop van enkele weken door het op te vullen met een tijdelijke zacht laagje in het kunstgebit.
Na een wat langere periode zullen de kaken wat geslonken zijn en vullen we de prothese weer op met een nieuwe harde laag.

Stap 7: Na 12 tot 24 weken

Nu is het tijd om de immediaat prothese een nieuwe pasform aan te meten (rebasen). Na 6 maanden wordt het rebasen opnieuw uitgevoerd.

Stap 8: Na 1 jaar

De kaak is nu na een jaar gestabiliseerd om een nieuwe definitieve prothese te maken of klikgebit op implantaten.

Nazorg, onderhoud en controle

Bezoek regelmatig uw tandprotheticus voor controle en aanpassingen van uw immediaatprothese. De afspraken voor opvullingen zullen we altijd meteen doorplannen, hiermee behouden we optimaal comfort van de slinkende kaken.

Meer informatie? Afspraak maken?

Neem contact op

Wij snappen dat het selecteren van een behandeling overweldigend kan zijn. Geen zorgen, we helpen je graag verder! Met een kort telefoontje of een gratis eerste intake vinden we snel jouw ideale oplossing.

Maak een afspraak voor nazorg, onderhoud of controle bij Tandprothetischepraktijk Femke Grashuis in Uithoorn.

smile white

Wat is een immediaatprothese (noodgebit)?

Dit is uw eerste prothese van uw eigen tanden naar een kunstgebit. We maken afdrukken van uw eigen(resterende) tanden en kiezen. We meten de prothese helemaal aan. Wanneer de immediaatprothese klaar is, haalt u deze op en daarmee gaat u naar de tandarts of kaakchirurg om de elementen te laten trekken.

The kunstgebit eerste week ervaringen

Het kunstgebit wordt direct na het trekken van de tanden geplaatst. De directe prothese werkt als een drukverband. De prothese moet +/- 24 uur op zijn plaats blijven. Vervolgens komt u bij ons terug voor een nacontrole en halen wij de prothese voor de eerste keer voor u uit. In het begin zullen de wonden nog wat pijn doen en kunnen er drukpunten ontstaan. Ook moet u leren eten en praten met een kunstgebit waarvan u vindt dat het niet in uw mond thuishoort. Na verloop van tijd verdwijnt de pijn naarmate de kaken genezen, maar het kunstgebit wordt ook steeds losser naarmate de kaken krimpen.

Hierdoor kunnen praten en eten met het kunstgebit weer lastiger worden

Een eerste kunstgebit is altijd vervelend, maar laat u daardoor niet uit het veld slaan. Na de eerste drie maanden zal het beter gaan! Heeft u veel pijn, ga dan langs de tandprotheticus. Deze kan eventuele knelpuntjes of scherpe randjes weghalen zodat de pijnklachten verminderen. Paracetamol kan de ergste pijn verlichten. Blijf oefenen met eten en praten, dat is de snelste manier om aan uw nieuwe kunstgebit te wennen. Blijf uw kunstgebit dragen, ook al doet het pijn. Als u uw gebit vaak uitdoet, kunnen de kaken sneller slinken en went u minder snel aan het dragen van het gebit.

Tijdelijke oplossing als het kunstgebit los gaat zit

Als uw kunstgebit te los gaat zitten, wordt het praten en eten lastig. Zolang de kaken nog slinken is het echter niet raadzaam om het kunstgebit te laten aanpassen. Wel zijn er andere, tijdelijke oplossingen die het ongemak kunnen verlichten: Kleefpasta kan helpen om de ruimte tussen het kunstgebit en de kaak op te vullen zodat het kunstgebit beter blijft zitten. De tandprotheticus kan een zogenaamde tissue conditioner aanbrengen in het kunstgebit. Dat is een zachtblijvend laagje dat enkele weken blijft zitten. Deze oplossing is ideaal voor als de kaak nog erg gevoelig is en het kunstgebit (erg) los zit.